Trouwambtenaar

Josina

De trouwambtenaar

Wat is eigenlijk een Trouwambtenaar?

Het gebruik van een trouwambtenaar bij een huwelijk ontstond zo'n 200 jaar geleden, toen het wettelijk huwelijk werd ingesteld en moest plaatsvinden voor het kerkelijk huwelijk. De trouwambtenaar was ook de ambtenaar die paspoorten maakte, aan het loket zat, ovelijdensberichten verwerkte etc. Het trouwen kwam daar gewoon bij en was in die tijd iets wat snel en kort zonder poespas gebeurde. Immers het kerkelijk huwelijk was toen veel belangrijker.

De trouwambtenaar nu

Tegenwoordig is dat nog precies zo, een ambtenaar bij een gemeente kan nog steeds het huwelijk doen, alleen is nu het wettelijk huwelijk vaak het enige en wordt er minder in de kerk getrouwd. De trouwambtenaar van heden is veel belangrijker geworden evenals de ceremonie bij het wettelijk huwelijk. Daarom worden tegenwoordig bij een gemeente, buitengewone trouwambtenaren benoemd. De BABS.

Trouwambtenaar zijn is tegenwoordig een (soms ondergewaardeerde) professie, maar met de trouwambtenaar staat of valt de ceremonie. De Trouwambtenaar van nu moet een aantal talenten hebben om een goede trouwambtenaar te kunnen zijn. Zijn of haar ego opzij kunnen zetten, zonder het overzicht tijdens de ceremonie te verliezen. Een trouwambtenaar moet meerdere talen spreken, zich aan kunnen passen in alle situaties en in alle soorten groepen van mensen en daarin geaccepteerd worden. Zich in kunnen voelen in het bruidspaar.

Kortom, een trouwambtenaar moet dat zijn wat men van een trouwambtenaar verwacht. Met gemak en met humor, maar ook serieus waar nodig, kunnen spreken voor kleine en grote gezelschappen mensen. Zich kunnen bewegen in alle ambiances en weten hoe men zich gedraagd in verschillende situaties en omgevingen. Kortom de trouwambtenaar moet ervaring en vaardigheden bezitten die gebaseerd zijn op professionalisme en liefde voor het vak. Daarom wordt tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van een ambtenaar naar eigen keuze, de Buitengewone trouwambtenaar of Freelance Babs. Dit zijn professionals die er hun vak van hebben gemaakt om de huwelijkceremonie zo persoonlijk mogelijk en naar de wens van het bruidspaar uit te voeren.

Vroeger, een zeer plechtige aangelegenheid..

Nu: natuurlijk ook plechtig, maar ook spontaan en vrij

Enthousiast en vrolijk en bijna alles kan.

en altijd weer zo'n blijdschap!